Bildkälla: Pixabay

Sockerberoende
Verktyg och metoder för praktisk rådgivning

Distansutbildning

En vidareutbildning för Kostrådgivare eller dig med likvärdig utbildning inom näringsläraområdet.


Många lider idag av beroendeproblematik av olika slag och vissa forskare anser att sockerberoende ska räknas som en beroendedrog.


En stor del av befolkningen har idag svårt att hantera sitt sockerintag och behöver få kunskap om metoder som kan bryta deras beteende. För att hjälpa dessa människor att hantera sitt sockerintag får du lära dig olika strategier och metoder som du kan använda dig av i rådgivningssituationer.


Kursen tar upp hur socker och andra droger påverkar hjärnans belöningssystem och resten av kroppen samt hur beroende uppstår. Du får även kunskap i sockerberoendets biokemiska processer och deras påverkan på hjärnan. På utbildningen får du även lära dig att tolka varningssignaler samt olika verktyg och metoder för att stoppa beroendeprocessen och förebygga återfall. Utbildningen ger dig en grundläggande kompetens i beroendeprocessen för att arbeta med människor som vill bli av med sitt sockerberoende.


Utbildningen bygger på senaste forskning och NNR (Nordiska Näringsrekommendationer). Kurslärarna är legitimerade dietister, nutritionister eller kostvetare med hög kompetens och lång erfarenhet av att arbeta och utbilda inom hälsoområdet.

Bildkälla: Pexels

Kursupplägg

Utbildningen är framtagen av kostexperter med hög kompetens inom området. Utbildningen bygger på senaste forskningen om sockerberoende. Kursen omfattar både teoretiska och praktiska moment, med många kundfall, vilket gör dig väl rustad för att jobba direkt ut mot kund när du har slutfört utbildningen.


Under hela utbildningen får du stöd och vägledning av kompetent och erfaren lärare som ger snabb återkoppling på dina frågor.


All korrespondens med läraren sker via mail.


För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling.

Förkunskaper

Det är en fördel att ha gymnasiekompetens om du ska kunna följa med på kursens nivå men inga formella förkunskaper krävs. Det viktigaste är att du har ett stort intresse inom området.

Bildkälla: Photol

Varför ska du läsa utbildningen hos oss?

  Utbildningen vänder sig till

  > Dig som är verksam som kostrådgivare, dietist, kostekonom eller har likvärdig utbildning och som vill få en djupare kompetens inom sockerberoendeproblematiken.


  Omfattning

  Utbildningen omfattar cirka 40 studietimmar (5 dagars heltidsstudier) men du har upp till 6 månader på dig att slutföra kursen.


  Du väljer själv om du vill studera på heltid eller deltid och om du vill studera på dagtid, kvällar eller helger. Du väljer själv din studietakt.

  Bildkälla: Pixabay

  Kursledare

  Kursledarna på utbildningen har hög kompetens inom området och är legitimerade dietister och nutritionister med vana inom beroende-problematik.

  Efter utbildningen

   Videopresentation

   av utbildningen

   Distansutbildning

   Fördelarna med att läsa på distans är att du väljer själv när på dygnet du vill studera, på dagtid, kvällar eller helger. Du behöver inte heller lägga några ytterligare kostnader för rese- och boendekostnader på någon kursort då du studerar hemifrån.   Kursstart

   2024 vt: 29/1, 26/2, 25/3, 29/4, 27/5, 24/6

   2024 ht: 26/8, 30/9, 28/10, 25/11, 9/12


   I mån av plats har vi även löpande antagning på utbildningen!   Pris

   Kursavgift: 1.996 kr (exkl. moms) 2.495 kr (inkl. moms).


   Efter kursens slut och godkända uppgifter ges ett kursintyg på slutförd utbildning!
   Avgift för kursintyg, 500 kr (inkl. moms).


   För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling!

   Studiefinansiering

   Du har även möjlighet att läsa utbildningen genom finansiering. Tillsammans med vår samarbetspartner, Svea Ekonomi, kan vi erbjuda delbetalning, räntefritt på upp till 12 mån. Du väljer själv på hur lång tid du vill lägga upp betalningen.


   Kursinnehåll


   • Sockerkonsumtion
   • Aptitreglering
   • Ätstörningar
   • Beroendeproblematik - olika beroenden
   • Sockerberoende - sanning eller myt
   • Sockrets påverkan på hjärna och kropp
   • Det dolda sockret
   • Behandling och prevention av återfall
   • Samtalsmetodik/MI - motiverande samtal
   • Praktiska övningar   Litteratur


   Obligatorisk litteratur:


   • Sockerbomben 3.0, Bitten Jonsson och Pia Nordström, 2016, Bladh by Bladh. Cirkapris: 189 kr på Adlibris.se.
   • Hunger och mättnad, Charlotte Erlandsson Albertsson, Studentlitteratur 2007. Cirkapris: 180 kr, på Bokus.se.


   Referenslitteratur:


   Litteraturen införskaffas av eleven på egen hand.

   > Utbildningen är högkvalitativ och uppdaterad inom området.

   > Bergklint education har stor erfarenhet och rätt kompetens för att utbilda och sätta ihop utbildningar för att ge rätt kunskaper inom området.


   > Utbildningen bygger helt på vetenskaplig forskning med de senaste rönen.


   > Snabb återkoppling ifrån din lärare.

    > Litteraturen är vetenskapligt förankrad samt ger dig högaktuell och bred kunskap inom området.

    > Kontinuerlig utvärdering för att hålla en hög kvalité på utbildningen.

    > Alla våra lärare har adekvat högskoleutbildning inom området och är erfarna pedagoger.

    > Hög kundnöjdhet på marknaden gällande utbildningen.

    Tack för en grym utbildning! Jag kommer absolut att fortsätta fortbilda mig hos er och jag kan verkligen rekommendera Bergklint education för de som vill utbilda sig inom området!

    Efter genomgången utbildning har du fått djupare kunskaper inom sockerberoendets problematik. Du kan i din praktiska rådgivning, ut mot klient, arbeta med olika verktyg och metoder som hjälper dem att bryta sitt beroende.


    När utbildningen är slutförd kan även den som vill fördjupa sig ytterligare, inom området, gå en vidareutbildning hos Bitten Jonsson som har stor erfarenhet inom addiction medicin. På Bitten Jonssons utbildning får du ytterligare kunskaper, inom det kliniska området, när det gäller behandling av klienter med beroendesjukdomen.

    Efter utbildning, kan du om du vill arbeta med klienter, erhålla handledning av Bitten Jonsson.


    För mer information om denna utbildning kontakta info@bergklinteducation.se

    Bildkälla: Dreamstime

    Recensioner

    Tack så hemskt mycket Bergklint education för en fantastiskt givande och lärorik utbildning samt för allt stöd, feedback och alla fina ord jag fått från er under utbildningens gång!

    Då var utbildningen färdig och diplomet har äntligen trillat ner genom brevinkastet! Stort tack till Bergklint education, jag har lärt mig otroligt mycket hos er!

    Litteratur från Bergklint education

    "En jättebra och användbar guide för att lättare veta hur vi ska få i oss alla viktiga näringsämnen. Boken rekommenderas varmt till alla som vill lära sig mer om en hälsosam kost!"

    /David B.

    "Jag kan verkligen rekommendera Kostrådgivarens handbok! Många bra tips och råd som jag kommer att ha stor användning för nu när jag arbetar som Kostrådgivare."

    /Emma J.