Idrottsnutrition
En vidareutbildning inom idrottsnutrition

Distansutbildning

Intresset för träning och friskvård har ökat markant bland befolkningen. Det innebär att det finns ett allt större behov för rätt vägledning, av kompetenta personer med rätt utbildning inom idrottsnutrition, som kan vägleda till en bättre fysisk prestation på både lägre och högre nivå. För att kunna prestera en så optimalt fysisk prestation som möjligt spelar kosten en väldigt viktig roll i sammanhanget.


Utbildningen bygger på senaste forskning och NNR (Nordiska Näringsrekommendationer). Kurslärarna är legitimerade dietister, nutritionister eller kostvetare med hög kompetens och lång erfarenhet av att arbeta och utbilda inom hälsoområdet.

Bildkälla: iStock

Kursupplägg

Under utbildningen tar vi upp kostens inverkan på den fysiska prestationen och på hur ett väl individanpassat kostupplägg kan bidra till idrottarens uppsatta mål. Hur vi kan nå en ökad fettoxidation under uthållighetsträning, förberedelser inför träning samt återhämtning. Hur påverkas immunsystemet av träning samt hormonernas påverkan på metabolismen vid fysisk aktivitet. Utbildningen tar även upp ätstörningar inom idrotten och hur vi kan förebygga och behandla det på bästa sätt.


Kursen innehåller både teoretiska och praktiska övningar med många kundfall vilket gör er väl rustade för att jobba direkt ut mot kund när ni har slutfört utbildningen. Efter genomgången utbildning har du fått gedigna kunskaper inom kost och idrott och du kan arbeta ut mot exempelvis idrottsföreningar eller idrottare som satsar på en högre nivå såväl inom kondition som inom styrketräning.


Utbildningen är framtagen av kostexperter med hög kompetens inom området och bygger på vetenskapligt förankrad forskning. Under hela utbildningen får ni stöd och vägledning av kompetent och erfaren lärare som ger snabb återkoppling på era frågor!


Korrespondensen med läraren sker via mail!

Kursledare

Kursledarna på utbildningen har hög kompetens inom området och är legitimerade dietister med utbildning inom idrottsnutrition och idrotts-vetenskap.

Kostdataprogram

Nutrition Datas kostdataprogram

Under utbildningen kommer vi att arbeta med Nutrition Datas kostdataprogram.


Kostdataprogrammet finns i två versioner, en kostnadsfri och en professionell version, som du som student kan köpa till ett reducerat pris under utbildningstiden. Ordinarie pris för ett årsabonnemang av Nutrition Datas kostdata-program är 4.000 kr exkl. moms (5.000 kr inkl. moms).

Utbildningen vänder sig till

> Dig som är verksam som kostrådgivare, dietist, kostekonom eller likvärdigt yrke och som vill få en djupare kompetens inom idrottsnutrition


Omfattning

Utbildningen omfattar cirka 56 studietimmar (7 dagars heltidsstudier) men du har upp till 6 månader på dig att slutföra kursen.


Du väljer själv om du vill studera på heltid eller deltid och om du vill studera på dagtid, kvällar eller helger. Du väljer själv din studietakt.


Bildkälla: Shutterstock


Förkunskaper

För att kunna ta del av utbildningen och kunna tillgodogöra dig kunskapen krävs det att du har någon typ av utbildning där näringslära har ingått. Det kan vara en Kostrådgivarutbildning eller någon likvärdig utbildning.

Studentrabatt för den professionella versionen

Som student hos Bergklint education betalar du endast 2600 kr exkl. moms (3250 kr inkl. moms) för ett innehav av programmet under tre år.


Kostdataprogrammet uppfyller högt ställda krav och är specialanpassat för Kostrådgivare och Personliga tränare. Det används bland annat av gym, inom sjukvården och på ett flertal utbildningar. Innehållet baseras på Svenska Livsmedelsverkets databas och NNR.

kostdagboken
Nutrition Data
sammanstallning
maltidsscheman2
traningsprogram2


Bildkälla: Nutrition Data


Recensioner

Kursen var mycket bättre än förväntat och jag har lärt mig mycket mer än vad jag trodde jag skulle göra.


Det var mycket bra och ingående kursinnehåll och det är bra att utbildningen går in på olika områden och ger fördjupade kunskaper.


Fick även snabb respons på de frågorna jag skickat till läraren.


Det var också jättebra att kunna ha lite mer tid på sig när man arbetar samtidigt.

Kursen var väldigt informativ och jag tycker att kursinnehållet var superbra!


Den största fördelen med utbildningen var jättebra support och snabb återkoppling från läraren.


Jag har fått en djupare förståelse för ämnet och fått en mycket större insikt som jag kommer att ha med mig i min yrkesroll i mitt företag.


Absolut nöjd med utbildningen och är jättenöjd med att ha läst hos er!

Videopresentation

av utbildningen

Distansutbildning

Fördelarna med att läsa på distans är att du väljer själv när på dygnet du vill studera, på dagtid, kvällar eller helger. Du behöver inte heller lägga några ytterligare kostnader för rese- och boendekostnader på någon kursort då du studerar hemifrån.Kursstart

2024 vt: 29/1, 26/2, 25/3, 29/4, 27/5, 24/6

2024 ht: 26/8, 30/9, 28/10, 25/11, 9/12


I mån av plats har vi även löpande antagning på utbildningen!Pris

Kursavgift: 1.996 kr (exkl. moms) 2.495 kr (inkl. moms).


Efter kursens slut och godkända uppgifter ges ett diplom på slutförd utbildning! Avgift för diplom, 500 kr (inkl. moms).


För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling!

Studiefinansiering

Du har även möjlighet att läsa utbildningen genom finansiering. Tillsammans med vår samarbetspartner, Svea Ekonomi, kan vi erbjuda delbetalning, räntefritt på upp till 12 mån. Du väljer själv på hur lång tid du vill lägga upp betalningen.


Kursinnehåll


 • Energibalans
 • Kolhydrater, fett och protein som energikällor vid muskelarbete
 • Hormoninverkan på metabolismen och metabola reaktioner vid fysisk aktivitet.
 • Kroppssammansättning
 • Vitaminer, mineraler och kosttillskott, behov vid träning
 • Vätskebehov
 • Ätstörningar inom idrotten
 • Kosten och den fysiska aktivitetens påverkan på immunförsvaret
 • Idrottens nytta på samhällsnivå
 • Praktiska övningarLitteratur


Obligatorisk litteratur:


 • Maten ditt bästa träningsredskap.
  David Ek, Bonnier fakta, 2018.
 • Kostrådgivarens handbok. Faktabok för att driva egen verksamhet, Andra upplagan. Berit Bergklint, Jannette Grahn Vera, Kristine Arhage, Maria Åhman Persson, Vulkan förlag, 2019.

  Kostrådgivarens handbok: Faktabok för att driva egen verksamhet (vulkanmedia.se).

 • Idrottens samhällsnytta – En vetenskaplig översikt av idrottsrörelsens mervärden för individ och samhälle, Johan Faskunger och Paul Sjöblom, 2017, Riksidrottsförbundet. (Bifogas tillsammans med kursmaterialet.)


Kalipermätare måste införskaffas för de praktiska momenten på utbildningen. Pris: ca 200 kr.


Kaliper kan beställas bl.a. på:

www.traningsspecialisten.se

www.fitnessbutiken.se


Referenslitteratur:


Litteraturen införskaffas av eleven på egen hand.

Efter utbildningen

  Efter genomgången utbildning har du fått gedigna kunskaper inom kost och idrott och du kan arbeta ut mot exempelvis idrottsföreningar eller idrottare som satsar på en högre nivå såväl inom kondition som inom styrketräning.

  Varför ska du läsa utbildningen hos oss?

   > Utbildningen är högkvalitativ och uppdaterad inom området.

   > Bergklint education har stor erfarenhet och rätt kompetens för att utbilda och sätta ihop utbildningar för att ge rätt kunskaper inom området.


   > Utbildningen bygger helt på vetenskaplig forskning med de senaste rönen.


   > Snabb återkoppling ifrån din lärare.

    > Litteraturen är vetenskapligt förankrad samt ger dig högaktuell och bred kunskap inom området.

    > Kontinuerlig utvärdering för att hålla en hög kvalité på utbildningen.

    > Alla våra lärare har adekvat högskoleutbildning inom området och är erfarna pedagoger.

    > Hög kundnöjdhet på marknaden gällande utbildningen.


    Bildkälla: Dreamstime


    Litteratur från Bergklint education

    "En jättebra och användbar guide för att lättare veta hur vi ska få i oss alla viktiga näringsämnen. Boken rekommenderas varmt till alla som vill lära sig mer om en hälsosam kost!"

    /David B.

    "Jag kan verkligen rekommendera Kostrådgivarens handbok! Många bra tips och råd som jag kommer att ha stor användning för nu när jag arbetar som Kostrådgivare."

    /Emma J.