Bildkälla: Dreamstime

Distansutbildning

Hälsoinformatör
Med inriktning barn och ungdomar

Både föräldrar och olika yrkesgrupper, som arbetar ut mot barn och ungdomar, är idag medvetna om betydelsen av att jobba förebyggande med friskvård och hälsa. För att förebygga både övervikt och för att barnen ska utveckla en sundare livsstil är det av vikt att arbeta aktivt med livsstilsfrågor ut mot berörda grupper.


Hälsoinformatörens roll är att peppa, motivera och inspirera vuxna, föräldrar, barn och ungdomar om vad en sund livsstil innebär för hälsan. Som Hälsoinformatör är du en viktig aktör i friskvården och ska bidra till att öka hälsomedvetandet hos andra. På ett positivt sätt och med goda kunskaper inom området ska Hälsoinformatören upplysa om aktuella rön, rekommendationer och råd som rör hälsan och livsstilen. Du arbetar också med att ta fram olika strategier och metoder, för att kunna påverka berörda målgrupper, till att skapa bättre hälsoförutsättningar.


Utbildningen bygger på senaste forskning och NNR (Nordiska Näringsrekommendationer). Kurslärarna är legitimerade dietister, nutritionister eller kostvetare med hög kompetens och lång erfarenhet av att arbeta och utbilda inom hälsoområdet.


Hälsoinformatören kan verka ut mot föräldrar, förskolor, skolor, fritidsgårdar och mot kommun, landsting, statliga verk och privata företag.


Även hela vår utbildning till Hälsoinspiratör ingår i utbildningen till Hälsoinformatör - med inriktning barn och ungdomar.

Bildkälla: Shutterstock

Kursupplägg

Utbildningen är framtagen av experter med hög kompetens inom området och med lång erfarenhet inom både utbildningsområdet samt hälsoutvecklande insatser på olika arbetsplatser.


Utbildningen omfattar både teoretiska och praktiska moment och bygger på vetenskapligt förankrad forskning. Under hela utbildningen får ni stöd och vägledning av kompetent och erfaren lärare som ger snabb återkoppling på era frågor!

Korrespondensen till läraren sker via mail!


För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling!

Kursledare

Kursledarna på utbildningen är legitimerade dietister med hög kompetens och lång erfarenhet av att arbeta med hälsoutvecklande insatser ut mot olika grupper. De är även utbildade inom området hälsopromotion.

Omfattning

Utbildningen omfattar cirka 56 studietimmar (7 dagars heltidsstudier) men du har upp till 6 månader på dig att slutföra kursen.


Du väljer själv om du vill studera på heltid eller deltid och om du vill studera på dagtid, kvällar eller helger. Du väljer själv din studietakt.


Du som tidigare har läst en utbildning till Hälsoinspiratör kan tillgodoräkna dig vissa moment i Hälsoinformatörsutbildningen och behöver därför inte läsa hela utbildningen. Kontakta Bergklint education för ytterligare information.

Förkunskaper

Det är en fördel att ha gymnasiekompetens om du ska kunna följa med på kursens nivå men inga formella förkunskaper krävs. Det viktigaste är att du har ett stort intresse inom området.

Varför ska du läsa utbildningen hos oss?

  > Utbildningen är högkvalitativ och uppdaterad inom området.

  > Bergklint education har stor erfarenhet och rätt kompetens för att utbilda och sätta ihop utbildningar för att ge rätt kunskaper inom området.


  > Utbildningen bygger helt på vetenskaplig forskning med de senaste rönen.


  > Snabb återkoppling ifrån din lärare.

   Utbildningen vänder sig till

   > Dig som brinner för att arbeta med friskvård och hälsa ut mot barn, ungdomar och vuxna.

   > Dig som vill arbeta mer aktivt med hälsa och livsstilsfrågor ut mot barn, ungdomar, föräldrar och olika yrkesgrupper som arbetar med barn och ungdomar, samt andra vuxna.

   > Dig som är egen företagare inom hälsoområdet och vill erbjuda dina tjänster ut till olika arbetsplatser.

   > Dig som vill bredda dina kunskaper inom området.

   > Dig som helt enkelt bara vill utveckla och fördjupa dina kunskaper som privatperson för att ha nytta av det i vardagen.

   > Dig som tidigare läst till Hälsoinspiratör men vill fördjupa dina kunskaper ytterligare.

   > Dig som tidigare har läst till Hälsoinspiratör, hos någon annan utbildningsarrangör, men som vill fördjupa dina kunskaper ytterligare.

   Bildkälla: Dreamstime

   > Litteraturen är vetenskapligt förankrad samt ger dig högaktuell och bred kunskap inom området.

   > Kontinuerlig utvärdering för att hålla en hög kvalité på utbildningen.

   > Alla våra lärare har adekvat högskoleutbildning inom området och är erfarna pedagoger.

   > Hög kundnöjdhet på marknaden gällande utbildningen.

   Videopresentation

   av utbildningen

   Distansutbildning

   Fördelarna med att läsa på distans är att du väljer själv när på dygnet du vill studera, på dagtid, kvällar eller helger. Du behöver inte heller lägga några ytterligare kostnader för rese- och boendekostnader på någon kursort då du studerar hemifrån.   Kursstart

   2023 ht: 28/8, 25/9, 30/10, 27/11, 11/12

   2024 vt: 29/1, 26/2, 25/3, 29/4, 27/5, 24/6


   I mån av plats har vi även löpande antagning på utbildningen!   Pris

   Kursavgift: 3.136 kr (exkl. moms) 3.920 kr (inkl. moms).


   Efter kursens slut och godkända uppgifter ges ett kursintyg på slutförd utbildning! Avgift för kursintyg, 500 kr (inkl. moms).


   För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling!

   Studiefinansiering

   Du har även möjlighet att läsa utbildningen genom finansiering. Tillsammans med vår samarbetspartner, Svea Ekonomi, kan vi erbjuda delbetalning, räntefritt på upp till 12 mån. Du väljer själv på hur lång tid du vill lägga upp betalningen.


   Kursinnehåll


   • Din roll som Hälsoinformatör med inriktning mot barn och ungdomar
   • Friskvård, hälsa och livsstil
   • Hälsoprevention och hälsopromotion
   • Hälsoarbete och förändringsprocessen
   • Metoder/strategier för att motivera och inspirera andra till att främja sin hälsa
   • Samtalsmetodik/Motiverande samtal i praktiken
   • Stresshantering, vila och sömn
   • Mat och näring
   • Råd om bra mat för barn och ungdomar
   • Övervikt/undervikt
   • Livsmedelsval och praktiska hjälpmedel
   • Vikten av fysisk aktivitet för en bättre hälsa, generella råd och rekommendationer
   • Praktiska övningar   Litteratur


   Obligatorisk litteratur:


   • Handbok för hälsoinspiratörer, Gunnar Andersson och Tommy Ljusenius, SISU Idrottsböcker 2017. Cirkapris: 299 kr på SISU Idrottsböcker


   Litteraturen införskaffas av eleven på egen hand.


   Referenslitteratur:   Efter utbildningen

    Det finns alltid stor efterfrågan på arbetskraft med rätt kompetens inom hälsoområdet. Som Hälsoinformatör kan du arbeta med vägledning ut mot föräldrar, förskolor, skolor, privata företag samt offentliga förvaltningar. Du kan informera, föreläsa, hålla kurser samt arrangera hälsoutvecklande aktiviteter och insatser som främjar hälsan för olika grupper av människor.

    Bildkälla: iStock

    Recensioner

    Bildkälla: Dreamstime

    "Jag är grymt nöjd med hela utbildningen hos er och jag har uppskattat varje mejl som min kurslärare har skickat.


    Tack ännu en gång för grym handledning!"

    /Mergita Gjaka

    Bildkälla: Istock

    "Utbildningen till Hälsoinformatör har varit väldigt inspirerande och givande!


    Jag känner mig säkrare i min yrkesroll efter utbildningen."

    /Mimmi Björkeryd

    Bildkälla: Dreamstime

    "Jag känner verkligen att detta var den rätta utbildningen för mig!
    Jag vill vara med och bidra till att barn får en bättre hälsa och jag vill få föräldrar att inse vikten av att ge sina barn sunda vanor.
    "

    /Ulrika Eklund

    Litteratur från Bergklint education

    "En jättebra och användbar guide för att lättare veta hur vi ska få i oss alla viktiga näringsämnen. Boken rekommenderas varmt till alla som vill lära sig mer om en hälsosam kost!"

    /David B.

    "Jag kan verkligen rekommendera Kostrådgivarens handbok! Många bra tips och råd som jag kommer att ha stor användning för nu när jag arbetar som Kostrådgivare."

    /Emma J.