Idrottsnutrition

En vidareutbildning inom idrottsnutrition

Distansutbildning

Bildkälla: Shutterstock

Intresset för träning och friskvård har ökat markant bland befolkningen. Det innebär att det finns ett allt större behov för rätt vägledning, av kompetenta personer med rätt utbildning inom idrottsnutrition, som kan vägleda till en bättre fysisk prestation på både lägre och högre nivå. För att kunna prestera en så optimalt fysisk prestation som möjligt spelar kosten en väldigt viktig roll i sammanhanget.



Utbildningen vänder sig till:

◾ Dig som är verksam som kostrådgivare, dietist, kostekonom eller likvärdigt yrke och som vill få en djupare kompetens inom idrottsnutrition



Kursupplägg

Under utbildningen tar vi upp kostens inverkan på den fysiska prestationen och på hur ett väl individanpassat kostupplägg kan bidra till idrottarens uppsatta mål. Hur vi kan nå en ökad fettoxidation under uthållighetsträning, förberedelser inför träning samt återhämtning. Hur påverkas immunsystemet av träning samt hormonernas påverkan på metabolismen vid fysisk aktivitet. Utbildningen tar även upp ätstörningar inom idrotten och hur vi kan förebygga och behandla det på bästa sätt.


Kursen innehåller både teoretiska och praktiska övningar med många kundfall vilket gör er väl rustade för att jobba direkt ut mot kund när ni har slutfört utbildningen. Efter genomgången utbildning har du fått gedigna kunskaper inom kost och idrott och du kan arbeta ut mot exempelvis idrottsföreningar eller idrottare som satsar på en högre nivå såväl inom kondition som inom styrketräning.


Utbildningen är framtagen av kostexperter med hög kompetens inom området och bygger på vetenskapligt förankrad forskning. Under hela utbildningen får ni stöd och vägledning av kompetent och erfaren lärare som ger snabb återkoppling på era frågor!


                                                              Korrespondensen med läraren sker via mail!



Kursledare

Kursledarna på utbildningen har hög kompetens inom området och är legitimerade dietister med utbildning inom idrottsnutrition och idrottsvetenskap.


Kostdataprogram

Under utbildningen kommer vi att arbeta med Nutrition Datas kostdataprogram. Kostdataprogrammet finns i två versioner, en kostnadsfri och en professionell version, som du som student kan köpa till ett reducerat pris under utbildningstiden. Ordinarie pris för ett årsabonnemang av Nutrition Datas kostdataprogram är 4.000 kr exkl. moms (5.000 kr inkl. moms).


Studentrabatt för den professionella versionen

Som student hos Bergklint education betalar du endast 2600 kr exkl. moms (3250 kr inkl. moms) för ett innehav av programmet under tre år.


Kostdataprogrammet uppfyller högt ställda krav och är specialanpassat för Kostrådgivare gällande kostråd och för Personliga tränare gällande träningsråd. Det används bland annat av gym, inom sjukvården och på ett flertal utbildningar. Innehållet baseras på Svenska Livsmedelsverkets databas och NNR.




Bildkälla: Shutterstock

Förkunskaper

För att kunna ta del av utbildningen och kunna tillgodogöra dig kunskapen krävs det att du har någon typ av utbildning där näringslära har ingått. Det kan vara en Kostrådgivarutbildning eller någon likvärdig utbildning.



Omfattning

Utbildningen omfattar ca 56 studietimmar (7 dagars heltidsstudier) men du har upp till 6 månader på dig att slutföra kursen.


Du väljer själv om du vill studera på heltid eller deltid och om du vill studera på dagtid, kvällar eller helger.


Recension - Idrottsnutrition

Sofia Brändström, Munkedal

Undersköterska på vårdcentral/gyminstruktör



Utbildningen var mycket bättre än förväntat. Jag har lärt mig mycket mer än vad jag trodde jag skulle göra. Det var mycket bra och ingående kursinnehåll med en väldigt stor bredd. Jag har även läst till Kostrådgivare och sockerberoendekursen hos er. Det är bra att utbildningarna går in på så många olika områden och ger fördjupade kunskaper.

Fick även snabb respons på de frågorna jag skickat.


Jag ville läsa utbildningarna både för min egen del för att leva som jag lär. Jag ville även dra nytta av utbildningarna i mitt arbete som undersköterska på vårdcentralen där jag arbetar samt i mitt yrke som instruktör på gymmet.


Jag har startat eget företag, efter att jag genomfört utbildningarna hos er, och kommer att få stor nytta av mina kunskaper i mitt företag www.sundsjalsundkropp.se


Det var också jättebra att kunna ha lite mer tid på sig när man arbetar samtidigt.


Videopresentation av utbildningen

Distansutbildning

Fördelarna med att läsa på distans är att du väljer själv när på dygnet du vill studera, på dagtid, kvällar eller helger. Du behöver inte heller lägga några ytterligare kostnader för rese- och boendekostnader på någon kursort då du studerar hemifrån.


Kursstart

2022 ht: 29/8, 26/9, 31/10, 28/11, 12/12

2023 vt: 30/1, 27/2, 27/3, 24/4, 29/5, 26/6

2023 ht: 28/8, 25/9, 30/10, 27/11, 11/12


I mån av plats har vi även löpande antagning på utbildningen!


Pris

2.496 kr (exkl.moms) 3.120 kr (inkl.moms).


Efter kursens slut och godkända uppgifter ges ett diplom på slutförd utbildning! Avgift för diplom 500 kr (inkl.moms).



För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling!

 



Studiefinansiering


Du har även möjlighet att läsa utbildningen genom finansiering. Tillsammans med vår samarbetspartner, Svea Ekonomi, kan vi erbjuda delbetalning, räntefritt på upp till 12 mån. Du väljer själv på hur lång tid du vill lägga upp betalningen.

Kursinnehåll


  • Energibalans
  • Kolhydrater, fett och protein som energikällor vid muskelarbete
  • Hormoninverkan på metabolismen och metabola reaktioner vid fysisk aktivitet.
  • Kroppssammansättning
  • Vitaminer, mineraler och kosttillskott, behov vid träning
  • Vätskebehov
  • Ätstörningar inom idrotten
  • Kosten och den fysiska aktivitetens påverkan på immunförsvaret
  • Idrottens nytta på samhällsnivå
  • Praktiska övningar


Litteratur


Obligatorisk litteratur:



  • Maten ditt bästa träningsredskap. David Ek, Bonnier fakta, 2018.

  • Kostrådgivarens handbok. Faktabok för att driva egen verksamhet, Andra upplagan. Berit Bergklint, Jannette Grahn Vera, Kristine Arhage, Maria Åhman Persson, Vulkan förlag, 2019.

    Kostrådgivarens handbok: Faktabok för att driva egen verksamhet (vulkanmedia.se).

  • Idrottens samhällsnytta – En vetenskaplig översikt av idrottsrörelsens mervärden för individ och samhälle, Johan Faskunger och Paul Sjöblom, 2017, Riksidrottsförbundet. (Bifogas tillsammans med kursmaterialet.)

Kalipermätare måste införskaffas för de praktiska momenten på utbildningen. Pris: ca 200 kr.


Kaliper kan beställas bl.a. på:

www.traningsspecialisten.se

www.fitnessbutiken.se



Referenslitteratur:




Litteraturen införskaffas av eleven på egen hand.

Efter utbildningen


Efter genomgången utbildning har du fått gedigna kunskaper inom kost och idrott och du kan arbeta ut mot exempelvis idrottsföreningar eller idrottare som satsar på en högre nivå såväl inom kondition som inom styrketräning.