Vitaminer & Mineraler

Antioxidanter och kosttillskott

Distansutbildning

Bildkälla: Istock

Intag av vitaminer och mineralämnen i form av tillskott har blivit ett allt vanligare inslag i många människors vardag. Är extra tillskott nödvändiga för oss, eller får vi i oss tillräckligt med vitaminer och mineralämnen, via vår dagliga kost?


Utbildningen tar upp hur de olika vitaminerna och mineralämnena påverkar kroppen och vilken roll antioxidanterna spelar. Vilka symptom kan uppstå vid överdosering och bristsymtom. Kan kroppen ta skada av om vi får i oss för lite eller för mycket av olika vitaminer och mineralämnen? Grupper som kan vara i behov av extra tillskott är också något som tas upp på utbildningen.Utbildningen vänder sig till:

 • Dig som är yrkesverksam inom hälsoområdet och behöver fördjupa dina kunskaper gällande vitaminer och mineralämnen
 • Dig som privatperson, som har ett stort intresse för hälsa och välmående, och vill lära dig mer om vitaminers och mineralämnens påverkan på vår kropp

Kursupplägg

Utbildningen är framtagen av kostexperter med hög kompetens inom området. Utbildningen bygger på vetenskapligt förankrad forskning och omfattar både teoretiska och praktiska moment, med olika kundfall, vilket gör er väl rustade för att arbeta inom området direkt efter slutförd utbildning.


Under hela utbildningen får ni stöd och vägledning av kompetent och erfaren lärare som ger snabb återkoppling på era frågor.


Korrespondensen till läraren sker via mail!


För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling.Kursledare

Kursledarna på utbildningen är legitimerade dietister och nutritionister med hög kompetens inom det berörda området.Kostdataprogram

Under utbildningen kommer vi att arbeta med Nutrition Datas kostdataprogram. Kostdataprogrammet finns i två versioner, en kostnadsfri och en professionell version, som du som student kan köpa till ett reducerat pris under utbildningstiden. Ordinarie pris för ett årsabonnemang av Nutrition Datas kostdataprogram är 4.000 kr exkl. moms (5.000 kr inkl. moms).


Studentrabatt för den professionella versionen

Som student hos Bergklint education betalar du endast 2600 kr exkl. moms (3250 kr inkl. moms) för ett innehav av programmet under tre år.


Kostdataprogrammet uppfyller högt ställda krav och är specialanpassat för Kostrådgivare gällande kostråd och för Personliga tränare gällande träningsråd. Det används bland annat av gym, inom sjukvården och på ett flertal utbildningar. Innehållet baseras på Svenska Livsmedelsverkets databas och NNR.Bildkälla: Dreamstime

Förkunskaper

Det är en fördel att ha gymnasiekompetens, om du ska kunna följa med på kursens nivå, men inga formella förkunskaper krävs. Det viktigaste är att du har ett stort intresse inom området.


 

Omfattning

Utbildningen omfattar ca 40 studietimmar (5 dagars heltidsstudier) men du har upp till 6 månader på dig att slutföra kursen.


Du väljer själv om du vill studera på heltid eller deltid och om du vill studera på dagtid, kvällar eller helger.Efter utbildningen

Du har nu en fått en fördjupad kompetens och förståelse för vitaminers och mineralämnens påverkan på kroppen. Du har nu möjlighet att informera, hålla kurser och föreläsningar inom området.

Recension - Vitaminer & Mineraler

Carina S Rönnquist, Kiruna

TG-terapeut, Beröringspedagog, Undersköterska, Diplomerad MassörJag tycker kursen hade ett väldigt brett och innehållsrikt kursinnehåll. 

Jag har fått många nya kunskaper under kursens gång. Utbildningen var väldigt bred och jag kommer att få stor nytta av innehållet i kursen i min nuvarande verksamhet. 

 Även kontakten med läraren fungerade jättebra!


Jag är jättenöjd med utbildningen och kan verkligen rekommendera den.

Ni har även många andra intressanta utbildningar som jag är intresserad av!


Videopresentation av utbildningen

Distansutbildning

Fördelarna med att läsa på distans är att du väljer själv när på dygnet du vill studera, på dagtid, kvällar eller helger. Du behöver inte heller lägga några ytterligare kostnader för rese- och boendekostnader på någon kursort då du studerar hemifrån.


Kursstart

2022 ht: 29/8, 26/9, 31/10, 28/11, 12/12

2023 vt: 30/1, 27/2, 27/3, 24/4, 29/5, 26/6

2023 ht: 28/8, 25/9, 30/10, 27/11, 11/12


I mån av plats har vi även löpande antagning på utbildningen!


Pris

2.496 kr (exkl. moms) 3.120 kr (inkl. moms).


Efter kursens slut och godkända uppgifter ges ett kursintyg på slutförd utbildning!

Avgift för kursintyg 500 kr (inkl.moms).För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling
Studiefinansiering

Du har även möjlighet att läsa utbildningen genom finansiering. Tillsammans med vår samarbetspartner, Svea Ekonomi, kan vi erbjuda delbetalning, räntefritt på upp till 12 mån. Du väljer själv på hur lång tid du vill lägga upp betalningen.

Kursinnehåll


Vitaminer

 • Rekommendationer (RI) för vitaminer
 • Vattenlösliga och fettlösliga vitaminer
 • Vitaminernas funktion i kroppen
 • Bristsjukdomar och risker vid överdosering
 • Vitaminer i maten


Mineralämnen

 • Rekommendationer (RI) för mineralämnen
 • Mineralämnenas funktion i kroppen
 • Bristsjukdomar och risker vid överdosering
 • Mineralämnen i maten


Antioxidanter och fria radikaler

 • Fria radikaler
 • Antioxidanternas funktion
 • Antioxidanter i maten
 • Kosttillskott – nytta och risker
 • Den senaste forskningen
 • Omega-3, Omega-6
 • Grupper med extra behov av tillskott
 • Praktiska övningar


Litteratur


Obligatorisk litteratur:


 • Näring och hälsa, Ulla Johansson, Anna Stubbendorff, Studentlitteratur, 2020.    Pris: ca: 550 kr på Bokus.se


Litteraturen införskaffas av eleven på egen hand


Referenslitteratur: