Sockerberoende

Verktyg och metoder för praktisk rådgivning

Distansutbildning

Bildkälla: Pixabay

En vidareutbildning för Kostrådgivare eller dig med likvärdig utbildning inom näringsläraområdet.


Många lider idag av beroendeproblematik av olika slag och vissa forskare anser att sockerberoende ska räknas som en beroendedrog.


En stor del av befolkningen har idag svårt att hantera sitt sockerintag och behöver få kunskap om metoder som kan bryta deras beteende. För att hjälpa dessa människor att hantera sitt sockerintag får du lära dig olika strategier och metoder som du kan använda dig av i rådgivningssituationer.


Kursen tar upp hur socker och andra droger påverkar hjärnans belöningssystem och resten av kroppen samt hur beroende uppstår. Du får även kunskap i sockerberoendets biokemiska processer och deras påverkan på hjärnan. På utbildningen får du även lära dig att tolka varningssignaler samt olika verktyg och metoder för att stoppa beroendeprocessen och förebygga återfall. Utbildningen ger dig en grundläggande kompetens i beroendeprocessen för att arbeta med människor som vill bli av med sitt sockerberoende.Utbildningen vänder sig till:

◾ Dig som är verksam som kostrådgivare, dietist, kostekonom eller har likvärdig utbildning och som vill få en djupare kompetens inom sockerberoendeproblematiken.Kursupplägg

Utbildningen är framtagen av kostexperter med hög kompetens inom området. Utbildningen bygger på senaste forskningen om sockerberoende. Kursen omfattar både teoretiska och praktiska moment, med många kundfall, vilket gör dig väl rustad för att jobba direkt ut mot kund när du har slutfört utbildningen.


Under hela utbildningen får du stöd och vägledning av kompetent och erfaren lärare som ger snabb återkoppling på dina frågor.


All korrespondens med läraren sker via mail.


För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling.Kursledare

Kursledarna på utbildningen har hög kompetens inom området och är legitimerade dietister och nutritionister med vana inom beroendeproblematik.

Bildkälla: Photol

Förkunskaper

För att kunna ta del av utbildningen och tillgodogöra dig kunskaperna krävs det att du har någon typ av utbildning där näringslära har ingått. Det kan vara en Kostrådgivarutbildning eller någon likvärdig utbildning.


 

Omfattning

Utbildningen omfattar ca 40 studietimmar (5 dagars heltidsstudier) men du har upp till  6 månader på dig att slutföra kursen.


Du väljer själv om du vill studera på heltid eller deltid och om du vill studera på dagtid, kvällar eller helger.


Recension - Sockerberoende


Josefin Gunnarsson, Huskvarna

Förskollärare, Kostrådgivare


Jag har förutom Sockerberoendeutbildningen även läst min Kostrådgivarutbildning på distans hos er. Jag är väldigt nöjd. Jag tycker att kursinnehållet har varit väldigt bra. Uppgifterna som ingick var väldigt givande och gav väldigt mycket. Det gällde genomgående för bägge utbildningarna. Bra och relevant litteratur. Jag tycker även att det var givande och intressant, att vi på utbildningen, fick ta del av den senaste forskningen inom området. Det var väldigt bra support. Läraren var alltid snabb, både på att svara på frågor, och när det gällde att skicka tillbaka mina rättade delkurser.


Mina framtidsplaner är att arbeta som Kostrådgivare med kunder som är sockerberoende. Jag håller precis på och startar upp en egen verksamhet inom området.


Jag tycker att båda utbildningarna har varit väldigt bra. Att utbildningarna går på distans är en stor fördel för mig som småbarnsförälder. Jag har kunnat sitta och jobba precis när jag har velat.


Funderar på att läsa Hälsoinformatör med inriktning mot barn och ungdomar. Då jag är förskollärare i botten tycker jag att det skulle vara intressant att läsa mer inom det området.
Videopresentation av utbildningen

Distansutbildning


Fördelarna med att läsa på distans är att du väljer själv när på dygnet du vill studera, på dagtid, kvällar eller helger. Du behöver inte heller lägga några ytterligare kostnader för rese- och boendekostnader på någon kursort då du studerar hemifrån.


Kursstart 

2022 ht: 29/8, 26/9, 31/10, 28/11, 12/12

2023 vt: 30/1, 27/2, 27/3, 24/4, 29/5, 26/6

2023 ht: 28/8, 25/9, 30/10, 27/11, 11/12


I mån av plats har vi även löpande antagning på utbildningen!


Pris

2.496 kr (exkl. moms) 3.120 kr (inkl. moms).


Efter kursens slut och godkända uppgifter ges ett kursintyg på slutförd utbildning!

Avgift för kursintyg 500 kr (inkl.moms).För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling!Studiefinansiering

Du har även möjlighet att läsa utbildningen genom finansiering. Tillsammans med vår samarbetspartner, Svea Ekonomi, kan vi erbjuda delbetalning, räntefritt på upp till 12 mån. Du väljer själv på hur lång tid du vill lägga upp betalningen.

Kursinnehåll


 • Sockerkonsumtion
 • Aptitreglering
 • Ätstörningar
 • Beroendeproblematik – olika beroenden
 • Sockerberoende – sanning eller myt
 • Sockrets påverkan på hjärna och kropp
 • Det dolda sockret
 • Behandling och prevention av återfall
 • Samtalsmetodik/MI - motiverande samtal
 • Praktiska övningar


Litteratur


Obligatorisk litteratur:


 • Sockerbomben 3.0, Bitten Jonsson och Pia Nordström, 2016 Bladh by Bladh. Cirkapris: 189 kr, på Adlibris.se
 • Hunger och mättnad av Charlotte Erlanson Albertsson, Studentlitteratur 2007. Cirkapris 180 kr, Bokus.se


Litteraturen införskaffas av eleven på egen hand


Referenslitteratur:Efter utbildningen

Efter genomgången utbildning har du fått djupare kunskaper inom sockerberoendets problematik. Du kan i din praktiska rådgivning, ut mot klient, arbeta med olika verktyg och metoder som hjälper dem att bryta sitt beroende.


När utbildningen är slutförd kan även den som vill fördjupa sig ytterligare, inom området, gå en vidareutbildning hos Bitten Jonsson som har stor erfarenhet inom addiction medicin. På Bitten Jonssons utbildning får du ytterligare kunskaper, inom det kliniska området, när det gäller behandling av klienter med beroendesjukdomen.

Efter utbildning, kan du om du vill arbeta med klienter, erhålla handledning av Bitten Jonsson.


För mer information om denna utbildning kontakta info@bergklinteducation.se