Hälsoinformatör

Med inriktning barn och ungdomar

Distansutbildning

Bildkälla: Dreamstime

Både föräldrar och olika yrkesgrupper, som arbetar ut mot barn och ungdomar, är idag medvetna om betydelsen av att jobba förebyggande med friskvård och hälsa. För att förebygga både övervikt och för att barnen ska utveckla en sundare livsstil är det av vikt att arbeta aktivt med livsstilsfrågor ut mot berörda grupper.


Hälsoinformatörens roll är att peppa, motivera och inspirera vuxna, föräldrar, barn och ungdomar om vad en sund livsstil innebär för hälsan. Som Hälsoinformatör är du en viktig aktör i friskvården och ska bidra till att öka hälsomedvetandet hos andra. På ett positivt sätt och med goda kunskaper inom området ska Hälsoinformatören upplysa om aktuella rön, rekommendationer och råd som rör hälsan och livsstilen. Du arbetar också med att ta fram olika strategier och metoder, för att kunna påverka berörda målgrupper, till att skapa bättre hälsoförutsättningar.


Hälsoinformatören kan verka ut mot föräldrar, förskolor, skolor, fritidsgårdar och mot kommun, landsting, statliga verk och privata företag.


Även hela vår utbildning till Hälsoinspiratör ingår i utbildningen till Hälsoinformatör - med inriktning barn och ungdomar.Utbildningen vänder sig till

Bildkälla: Dreamstime

 • Dig som brinner för att arbeta med friskvård och hälsa ut mot barn och ungdomar
 • Dig som vill arbeta mer aktivt med hälsa och livsstilsfrågor ut mot barn, ungdomar, föräldrar och olika yrkesgrupper som arbetar med barn och ungdomar.
 • Dig som är egen företagare inom hälsoområdet, och vill bredda dina kunskaper, för att kunna arbeta ut mot barn, ungdomar, föräldrar och olika yrkesgrupper som arbetar med barn och ungdomar
 • Dig som helt enkelt bara vill utveckla och fördjupa dina kunskaper som privatperson för att ha nytta av det i vardagen
 • Dig som tidigare läst till Hälsoinspiratör men vill fördjupa dina kunskaper ytterligare
 • Dig som tidigare har läst till Hälsoinspiratör, hos någon annan utbildningsarrangör, men som vill fördjupa dina kunskaper ytterligare.
Kursupplägg

Utbildningen är framtagen av experter med hög kompetens inom området och med lång erfarenhet inom både utbildningsområdet samt hälsoutvecklande insatser på olika arbetsplatser.


Utbildningen omfattar både teoretiska och praktiska moment och bygger på vetenskapligt förankrad forskning. Under hela utbildningen får ni stöd och vägledning av kompetent och erfaren lärare som ger snabb återkoppling på era frågor!


Korrespondensen till läraren sker via mail!


För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling!Kursledare

Kursledarna på utbildningen är legitimerade dietister med hög kompetens och lång erfarenhet av att arbeta med hälsoutvecklande insatser ut mot olika grupper. De är även utbildade inom området hälsopromotion.

Omfattning


Utbildningen omfattar ca 56 studietimmar (7 dagars heltidsstudier) men du har upp till  6 månader på dig att slutföra kursen.


Du väljer själv om du vill studera på heltid eller deltid och om du vill studera på dagtid, kvällar eller helger.


Du som tidigare har läst en utbildning till Hälsoinspiratör kan tillgodoräkna dig vissa moment i Hälsoinformatörsutbildningen och behöver därför inte läsa hela utbildningen. Kontakta Bergklint education för ytterligare information.Förkunskaper

Det är en fördel att ha gymnasiekompetens, om du ska kunna följa med på kursens nivå, men inga formella förkunskaper krävs. Det viktigaste är att du har ett stort intresse inom området.

Recension - Hälsoinformatör

Helene Lindberg, Jönköping

Speditör/Egen företagare


Kursen Hälsoinformatör med inriktning barn och ungdomar på distans innehöll ett mycket varierat och intressant kursmaterial som bygger på många intressanta områden. Jag fick alltid snabba svar direkt när jag behövde hjälp. Det känns också skönt, att man aldrig behövt känna sig dum eller besvärlig, när man ställt någon fråga då det är något man inte förstår riktigt. Jag har tidigare även läst er utbildning till Kostrådgivare.


Målet med utbildningen är att jag ska hålla föredrag för idrottande ungdomar. Mina framtidsplaner är också att jag ska gå ut till förskolor, skolor och idrottsföreningar och prata om hälsa i stort. Efter jag läst klart utbildningen till Diplomerad Kostrådgivare startade jag även eget företag vid sidan av min anställning.


Det är min andra utbildning jag läser hos er nu och kan tänka mig att läsa ytterligare utbildningar hos er. Efter jag läste till Diplomerad Kostrådgivare hos er har jag fått ännu större intresse av att läsa vidare inom hälsoområdet. Det var därför jag bestämde mig för att även läsa utbildningen till Hälsoinformatör – med inriktning mot barn och ungdomar.


Jag tycker det är perfekt att läsa era utbildningar på distans. Jag slipper åka hemifrån och det är väldigt enkelt och smidigt att kunna kommunicera med läraren om jag fastnar på någon fråga.


Videopresentation av utbildningen

Distansutbildning

Fördelarna med att läsa på distans är att du väljer själv när på dygnet du vill studera, på dagtid, kvällar eller helger. Du behöver inte heller lägga några ytterligare kostnader för rese- och boendekostnader på någon kursort då du studerar hemifrån.


Kursstart 

2022 ht: 29/8, 26/9, 31/10, 28/11, 12/12

2023 vt: 30/1, 27/2, 27/3, 24/4, 29/5, 26/6

2023 ht: 28/8, 25/9, 30/10, 27/11, 11/12


I mån av plats har vi även löpande antagning på utbildningen!


Pris

3.920 kr (exkl.moms) och 4.900 kr (inkl.moms) 


Efter kursens slut och godkända uppgifter ges ett kursintyg på slutförd utbildning!

Avgift för kursintyg, 500 kr (inkl.moms).För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling!
Studiefinansiering

Du har även möjlighet att läsa utbildningen genom finansiering. Tillsammans med vår samarbetspartner, Svea Ekonomi, kan vi erbjuda delbetalning, räntefritt på upp till 12 mån. Du väljer själv på hur lång tid du vill lägga upp betalningen.


Kursinnehåll


 • Din roll som Hälsoinformatör med inriktning mot barn och ungdomar
 • Friskvård, hälsa och livsstil
 • Hälsoprevention och hälsopromotion
 • Hälsoarbete och förändringsprocessen
 • Metoder/strategier för att motivera och inspirera andra till att främja sin hälsa
 • Samtalsmetodik/Motiverande samtal i praktiken
 • Stresshantering, vila och sömn
 • Mat och näring
 • Råd om bra mat för barn och ungdomar
 • Övervikt/undervikt
 • Livsmedelsval och praktiska hjälpmedel
 • Vikten av fysisk aktivitet för en bättre hälsa, generella råd och rekommendationer
 • Praktiska övningarLitteratur


Obligatorisk litteratur:


 • Handbok för hälsoinspiratörer, Gunnar Andersson och Tommy Ljusenius, SISU Idrottsböcker 2017. Cirkapris: 299 kr på SISU Idrottsböcker


Litteraturen införskaffas av eleven på egen hand.


Referenslitteratur:

Efter utbildningen

Det finns alltid stor efterfrågan på arbetskraft med rätt kompetens inom hälsoområdet. Som Hälsoinformatör kan du arbeta med vägledning ut mot föräldrar, förskolor, skolor, privata företag samt offentliga förvaltningar. Du kan informera, föreläsa, hålla kurser samt arrangera hälsoutvecklande aktiviteter och insatser som främjar hälsan för olika grupper av människor.