Kostrådgivare

Fördjupningskurs

Distansutbildning

Bildkälla: Shutterstock

För att öka din kompetens och fördjupa dina kunskaper ytterligare som verksam Kostrådgivare erbjuder vi en fördjupningskurs. Fördjupningskursen består av två olika delkurser, Idrottsnutrition samt Sockerberoende - verktyg och metoder för praktisk rådgivning, som båda ger dig ett bra komplement till din tidigare Kostrådgivarutbildning.


Kursen är en påbyggnadsutbildning på en tidigare utbildning till Kostrådgivare och ger dig ett större djup och en bredare kompetens inom området. Efter utbildningen kan du vända dig till en bredare målgrupp och erbjuda dina tjänster.


Kursinnehåll och kursupplägg redovisas separat för båda utbildningarna som ingår i fördjupningskursen.Bildkälla: Shutterstock

Idrottsnutrition

En vidareutbildning på grundläggande idrottsnutrition


Intresset för träning och friskvård har ökat markant bland befolkningen. Det innebär att det finns ett allt större behov för rätt vägledning, av kompetenta personer med rätt utbildning inom idrottsnutrition, som kan vägleda till en bättre fysisk prestation på både lägre och högre nivå. För att kunna prestera en så optimalt fysisk prestation som möjligt spelar kosten en väldigt viktig roll i sammanhanget.Utbildningen vänder sig till

Dig som är kostrådgivare, och vill få en djupare kompetens inom idrottsnutritionKursupplägg

Under utbildningen tar vi upp kostens inverkan på den fysiska prestationen och på hur ett väl individanpassat kostupplägg kan bidra till idrottarens uppsatta mål. Hur vi kan nå en ökad fettoxidation under uthållighetsträning, förberedelser inför träning samt återhämtning. Hur påverkas immunsystemet av träning samt hormonernas påverkan på metabolismen vid fysisk aktivitet. Utbildningen tar även upp ätstörningar inom idrotten och hur vi kan förebygga och behandla det på bästa sätt.


Kursen innehåller både teoretiska och praktiska övningar med många kundfall vilket gör er väl rustade för att jobba direkt ut mot kund när ni
har slutfört utbildningen. Efter genomgången utbildning har du fått gedigna
kunskaper inom kost och idrott och du kan arbeta ut mot
exempelvis idrottsföreningar eller idrottare som satsar på en högre nivå såväl inom kondition som inom styrketräning.


Utbildningen är framtagen av kostexperter med hög kompetens inom området och bygger på vetenskapligt förankrad forskning. Under hela utbildningen får ni stöd och vägledning av kompetent och erfaren lärare som ger snabb återkoppling på era frågor!


All korrespondens med läraren sker via mail.


För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling.Kursledare 

Kursledarna på utbildningen har hög kompetens inom området och är legitimerade dietister med utbildning inom idrottsnutrition och idrottsvetenskap.Kostdataprogram 

Under utbildningen kommer vi att arbeta med Nutrition Datas kostdataprogram. Kostdataprogrammet finns i två versioner, en kostnadsfri och en professionell version, som du som student kan köpa till ett reducerat pris under utbildningstiden. Ordinarie pris för ett årsabonnemang av Nutrition Datas kostdataprogram är 4.000 kr exkl. moms (5.000 kr inkl. moms).

Studentrabatt för den professionella versionen

Som student hos Bergklint education betalar du endast 2600 kr exkl. moms (3250 kr inkl. moms) för ett innehav av programmet under tre år.


Kostdataprogrammet uppfyller högt ställda krav och är specialanpassat för Kostrådgivare gällande kostråd och för Personliga tränare gällande träningsråd. Det används bland annat av gym, inom sjukvården och på ett flertal utbildningar. Innehållet baseras på Svenska Livsmedelsverkets

databas och NNR.Bildkälla: Pixabay

Sockerberoende

Verktyg och metoder för praktisk rådgivning 


Många lider idag av beroendeproblematik av olika slag och vissa forskare anser att sockerberoende ska räknas som en beroendedrog.


En stor del av befolkningen har idag svårt att hantera sitt sockerintag och behöver få kunskap om metoder som kan bryta deras beteende. För att hjälpa dessa människor att hantera sitt sockerintag får du lära dig olika strategier och metoder som du kan använda dig av i rådgivningssituationer.


Kursen tar upp hur socker och andra droger påverkar hjärnans belöningssystem och resten av kroppen samt hur beroende uppstår. Du får även kunskap i sockerberoendets biokemiska processer och deras påverkan på hjärnan. På utbildningen får du även lära dig att tolka varningssignaler samt olika verktyg och metoder för att stoppa beroendeprocessen och förebygga återfall. Utbildningen ger dig en grundläggande kompetens i beroendeprocessen för att arbeta med människor som vill bli av med sitt sockerberoende.Utbildningen vänder sig till:

Dig som är verksam som kostrådgivare och vill få en djupare kompetens inom sockerberoendeproblematiken.Kursupplägg

Utbildningen bygger på senaste forskningen om sockerberoende. Kursen omfattar både teoretiska och praktiska moment, med många kundfall, vilket gör dig väl rustad för att jobba direkt ut mot kund när du har slutfört utbildningen.


Under hela utbildningen får du stöd och vägledning av kompetent och erfaren lärare som ger snabb återkoppling på dina frågor.


All korrespondens med läraren sker via mail.


För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling.


Kursledare

Kursledarna på utbildningen har hög kompetens inom området och är legitimerade dietister och nutritionister med vana inom beroendeproblematik.Förkunskaper

För att kunna ta del av utbildningen och tillgodogöra dig kunskaperna krävs det att du har läst en utbildning till Kostrådgivare.


Omfattning

Utbildningen omfattar ca 100 studietimmar (12 dagars heltidsstudier) men du har upp till 6 månader på dig att slutföra kursen.


Du väljer själv om du vill studera på heltid eller deltid och om du vill studera på dagtid, kvällar eller helger.

Recension

Fördjupningskurs för Kostrådgivare


Mekto Ganic, Göteborg

Bibliotekarie, kostrådgivare, författare, rawfood-kock


 

Jag har läst ett flertal utbildningar hos er, både till Diplomerad Kostrådgivare på distans samt Fördjupningskurs för Kostrådgivare (Idrottsnutrition samt Sockerberoende).


Den största fördelen med utbildningen var den snabba återkopplingen från läraren. Jag fick jättebra support ifrån min lärare. Hon var alltid snabb att besvara mina frågor och gav mig stöttning när jag behövde det. Tycker också att det var bra att utbildningarna sträcker sig under så lång tid så kan man ta det i den takten man kan/vill. Jag tycker kursinnehållet på alla tre utbildningarna varit superbra, spännande och jätteintressant att sätta sig in i! Kurserna har varit väldigt informativa och jag är glad att jag läst dessa utbildningar hos er. Jag har fått en djupare förståelse för ämnet och fått en mycket större insikt som jag kommer att ha med mig i min yrkesroll i mitt företag.


Målet med utbildningarna är att jag ska förkovra och bredda mig för att kunna arbeta inom området. Även för att ha en riktig utbildning som jag får användning för när jag skriver mina böcker. Absolut nöjd med utbildningen och är jättenöjd med att läsa hos er!


Mekto är även författare till böckerna

Videopresentation av utbildningen

Distansutbildning

Fördelarna med att läsa på distans är att du väljer själv när på dygnet du vill studera, på dagtid, kvällar eller helger. Du behöver inte heller lägga några ytterligare kostnader för rese- och boendekostnader på någon kursort då du studerar hemifrån.


Kursstart

2022 ht: 29/8, 26/9, 31/10, 28/11, 12/12

2023 vt: 30/1, 27/2, 27/3, 24/4, 29/5, 26/6

2023 ht: 28/8, 25/9, 30/10, 27/11, 11/12


I mån av plats har vi även löpande antagning på utbildningen!


Pris

Hela fördjupningskursen

3.996 kr (exkl. moms) 4.995 kr (inkl. moms).


Efter kursens slut och godkända uppgifter ges ett diplom på slutförd utbildning! Avgift för diplom 500 kr (inkl.moms).För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling!


Studiefinansiering


Du har även möjlighet att läsa utbildningen genom finansiering. Tillsammans med vår samarbetspartner, Svea Ekonomi, kan vi erbjuda delbetalning, räntefritt på upp till 12 mån. Du väljer själv på hur lång tid du vill lägga upp betalningen.


Kursinnehåll - Idrottsnutrition


 • Energibalans
 • Kolhydrater, fett och protein som energikällor vid muskelarbete
 • Hormoninverkan på metabolismen och metabola reaktioner vid fysisk aktivitet.
 • Kroppssammansättning
 • Vitaminer, mineraler och kosttillskott, behov vid träning
 • Vätskebehov
 • Ätstörningar inom idrotten
 • Kosten och den fysiska aktivitetens påverkan på immunförsvaret
 • Idrottens nytta på samhällsnivå
 • Praktiska övningarKursinnehåll - Sockerberoende


 • Sockerkonsumtion
 • Aptitreglering
 • Ätstörningar
 • Beroendeproblematik – olika beroenden
 • Sockerberoende – sanning eller myt
 • Sockrets påverkan på hjärna och kropp
 • Det dolda sockret
 • Behandling och prevention av återfall
 • Samtalsmetodik/MI - motiverande samtal
 • Praktiska övningarLitteratur


Litteraturen gäller för både idrottsnutrition och sockerberoende


Obligatorisk litteratur:


 • Maten ditt bästa träningsredskap. David Ek, Bonnier fakta, 2018.

 • Kostrådgivarens handbok. Faktabok för att driva egen verksamhet, Andra upplagan. Berit Bergklint, Jannette Grahn Vera, Kristine Arhage, Maria Åhman Persson, Vulkan förlag, 2019. 

  Kostrådgivarens handbok: Faktabok för att driva egen verksamhet (vulkanmedia.se).

 • Idrottens samhällsnytta – En vetenskaplig översikt av idrottsrörelsens mervärden för individ och samhälle, Johan Faskunger och Paul Sjöblom, 2017, Riksidrottsförbundet. (Bifogas tillsammans med kursmaterialet.)
 • Hunger och mättnad, Charlotte Erlanson Albertsson, Studentlitteratur 2007. Cirkapris: 180 kr, Adlibris.se
 • Sockerbomben 3.0, Bitten Jonsson och Pia Nordström, 2016 Bladh by Bladh. Cirkapris: 189 kr, på Adlibris.seKalipermätare måste införskaffas för de praktiska momenten på utbildningen. Pris: ca 200 kr.


Kaliper kan beställas bl.a. på:

www.traningsspecialisten.se

www.fitnessbutiken.se
Referenslitteratur:

Litteraturen införskaffas av eleven på egen hand.

Efter utbildningen

Efter genomgången utbildning har du fått djupare kunskaper inom sockerberoendets problematik. Du kan i din praktiska rådgivning, ut mot klient, arbeta med olika verktyg och metoder som hjälper dem att bryta sitt beroende.


När utbildningen är slutförd kan även den som vill fördjupa sig ytterligare, inom området, gå en vidareutbildning hos Bitten Jonsson som har stor erfarenhet inom addiction medicin. På Bitten Jonssons utbildning får du ytterligare kunskaper, inom det kliniska området, när det gäller behandling av klienter med beroendesjukdomen. Efter utbildning, kan du om du vill arbeta med patienter, erhålla handledning av Bitten Jonsson.


För mer information om denna utbildning kontakta info@bergklinteducation.se