Diplomerad/Licensierad Kostrådgivare

Distansutbildning

Bildkälla: Shutterstock

Utbildningen till Kostrådgivare är kvalitetssäkrad och godkänd av Kroppsterapeuternas yrkesförbund. Kroppsterapeuternas  yrkesförbund är friskvårdsbranschens ledande förbund som organiserar olika yrkeskategorier inom kost, behandling och träning.

Allt fler människor är idag medvetna om kostens betydelse både för barn, ungdomar och vuxna då det gäller att värna om hälsan. Många människor vill lära sig att äta rätt och få en bättre livsstil.  Både den enskilda individen och företagsledningar inser idag hur mycket man kan tjäna på att förebygga hälsan i tid både vad det gäller ekonomiskt som personligt välbefinnande.

Utbildningen bygger på senaste forskning och NNR (Nordiska Näringsrekommendationer). I kursen framhävs inte någon specifik diet då det är viktigt att en Kostrådgivare inriktar sig på hälsosam livsstil och inte bara på vikt. Utbildningen ger dig verktyg och metoder för att hjälpa andra människor till en hälsosam och hållbar livsstil.


Som Kostrådgivare kan du ge vägledning och rådgivning i olika frågor som rör både kost, hälsa och livsstil. Du kan även arbeta med friskvård för att förebygga kostrelaterade sjukdomar. Du kan vända dig till både privatpersoner, företag och offentliga förvaltningar.

Utbildningen vänder sig till


 • Dig som har ett passionerat intresse av att arbeta som Kostrådgivare och vill arbeta med kost, hälsa, livsstil och träning.
 • Dig som arbetar eller vill arbeta med hälsa på din arbetsplats och vill uppdatera dig om kost, hälsa och livsstil för att sprida dina kunskaper till övriga medarbetare.
 • Dig som kanske helt enkelt bara vill utveckla och fördjupa dina kunskaper som privatperson för att ha nytta av det i vardagen.

Förkunskaper


Det är en fördel att ha gymnasiekompetens om du ska kunna följa med på kursens nivå men inga formella förkunskaper krävs. Det viktigaste är att du har ett stort intresse inom området.
Kursupplägg


Utbildningen är framtagen av kostexperter med hög kompetens inom området. De har även stor erfarenhet av att arbeta med hälsoutvecklande insatser ut mot olika arbetsplatser och ut mot enskilda individer.

Bildkälla: Dreamstime

Utbildningen som är helt på distans omfattar tre delkurser, med obligatoriska uppgifter, samt en slutexamination. Kursen består av både teoretiska och praktiska moment och bygger på vetenskapligt förankrad forskning. Hela utbildningen håller en hög kvalité med många kundfall, vilket gör er mycket väl rustade för att komma igång och arbeta som Kostrådgivare efter slutförd kurs.


Övningarna ger dig gedigna kunskaper i att informera, hålla kurser och föreläsningar samt ge individuell kostrådgivning till dina framtida kunder.


Under hela utbildningen får ni stöd och vägledning av kompetent och erfaren lärare som ger snabb återkoppling på era frågor!


Korrespondensen till läraren sker via mail!


För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling.
Kursledare

Kursledarna på utbildningen är legitimerade dietister eller nutritionister med hög kompetens och lång erfarenhet av att arbeta och utbilda inom hälsoområdet. De har även klinisk erfarenhet av nutritionsbehandlingar.
Kostdataprogram

Under utbildningen kommer vi att arbeta med Nutrition Datas kostdataprogram. Kostdataprogrammet finns i två versioner, en kostnadsfri och en professionell version, som du som student kan köpa till ett reducerat pris under utbildningstiden. Ordinarie pris för ett årsabonnemang av Nutrition Datas kostdataprogram är 4.000 kr exkl. moms  (5.000 kr inkl. moms)

Studentrabatt för den professionella versionen


Som student hos Bergklint education betalar du endast 2600 kr exkl. moms (3250 kr inkl. moms) för ett innehav av programmet under tre år.


Kostdataprogrammet uppfyller högt ställda krav och är specialanpassat för Kostrådgivare gällande kostråd och för Personliga tränare gällande träningsråd. Det används bland annat av gym, inom sjukvården och på ett flertal utbildningar. Innehållet baseras på Svenska Livsmedelsverkets databas och NNR.

Omfattning

Utbildningen omfattar ca 120 studietimmar (3 veckors heltidsstudier) men du har upp till 12 månader på dig att slutföra kursen.


Du väljer själv om du vill studera på heltid eller deltid och om du vill studera på dagtid, kvällar eller helger.

Efter utbildningen

Det finns alltid stor efterfrågan på arbetskraft med rätt kompetens inom hälsoområdet. Genom vår utbildning tillmötesgår du marknadens efterfrågan på personer med rätt kunskaper inom näringslära och får en gedigen kompetens för att verka inom området.

Som Kostrådgivare kan du arbeta ut mot privatpersoner, gym, förskolor, skolor, privata företag samt offentliga förvaltningar.

Du kan hålla individuell kostrådgivning, informera, föreläsa och hålla kurser för olika grupper av människor.

Efter avslutad utbildning kan du även ansluta dig till vårt forum där du kan utbyta tips, tankar och idéer med andra som läst inom området.Bli medlem i kroppsterapeuterna!

Genom vår utbildning till Kostrådgivare har du möjlighet att ansöka om medlemskap i Kroppsterapeuternas yrkesförbund. Du kan ansöka om medlemskap både som elev och efter slutförd utbildning. Som medlem får du kvalitetssäkring, försäkring, ökade samarbetsmöjligheter och mycket mer.

Recension

Kostrådgivare

Ulrika Gabriel, Västerås

Coach, Hälsoinspiratör, KostrådgivareJag har läst kostrådgivare på distans och blev positivt överraskad och tyckte att utbildningen kändes väldigt gedigen och genomtänkt. Det var ett väldigt relevant kursinnehåll! Det gav en väldigt bra grund och förståelse, i det stora hela, gällande näringslära och hälsa. Jag fick snabb feedback från läraren när jag har behövt det.

Jag har ju arbetat med kost och hälsa sedan tidigare och jag kände att jag ville ta detta till en högre nivå.


Nu har jag fått en fördjupad kunskap som gör att jag kan jobba vidare inom området på en djupare nivå både ut mot privatpersoner och företag. Jag kommer att erbjuda mina tjänster genom mitt företag www.ulrikagabriel.blogspot.se


Jag kan absolut rekommendera denna utbildning! Jag har även tankar på att läsa Sockerberoendeutbildningen då jag känner att det är många som har problem med detta beroende.


Varför ska du läsa utbildningen hos oss?

 • Utbildningen är högkvalitativ och uppdaterad inom området.
 • Bergklint education har stor erfarenhet och rätt kompetens för att utbilda och sätta ihop utbildningar för att ge rätt kunskaper inom området.
 • Utbildningen bygger helt på vetenskaplig forskning med de senaste rönen.
 • Litteraturen är vetenskapligt förankrad samt ger dig högaktuell och bred kunskap inom området.
 • Kontinuerlig utvärdering för att hålla en hög kvalité på utbildningen.
 • Alla våra lärare har adekvat högskoleutbildning inom området och är väl erfarna pedagoger.
 • Snabb återkoppling ifrån din lärare.
 • Efter avslutad utbildning kan du ansluta dig till vårt forum där du kan utbyta tips, tankar och idéer med andra som läst inom området.
 • Hög kundnöjdhet på marknaden gällande utbildningen.

Kostrådgivning i praktiken


För kostrådgivning i praktiken, hur du startar upp eget företag, marknadsföring, försäljning, prissättning och annat du behöver veta som egenföretagare rekommenderar vi:


Kostrådgivarens handbok

Faktabok för att driva egen verksamhet.

Berit Bergklint, Jannette Grahn Vera, Kristine Arhage, Maria Åhman Persson, Vulkan förlag, 2019.


http://www.vulkanmedia.se/butik/kostradgivarens-handbok-av-berit-bergklint-hardcover/


Videopresentation av utbildningen

Distansutbildning

Fördelarna med att läsa på distans är att du väljer själv när på dygnet du vill studera, på dagtid, kvällar eller helger. Du behöver inte heller lägga några ytterligare kostnader för rese- och boendekostnader på någon kursort då du studerar hemifrån.


Kursstart

2022 ht: 29/8, 26/9, 31/10, 28/11, 12/12

2023 vt: 30/1, 27/2, 27/3, 24/4, 29/5, 26/6

2023 ht: 28/8, 25/9, 30/10, 27/11, 11/12


I mån av plats har vi även löpande antagning på utbildningen!


Pris

7.980 kr (exkl. moms) 9.975 kr (inkl. moms).


Avgift för diplom/licens och kursbevis tillkommer på 800 kr (exkl. moms) 1.000 kr (inkl. moms). Denna avgift tas ut i samband med tentamenstillfället.


Diplom på engelska, för internationellt bruk, tar vi ut en avgift på ytterligare 400 kr (exkl. moms) 500 kr (inkl. moms)


För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling!


Studiefinansiering

Du har även möjlighet att läsa utbildningen genom finansiering. Tillsammans med vår samarbetspartner, Svea Ekonomi, kan vi erbjuda delbetalning, räntefritt på upp till 12 mån. Du väljer själv på hur lång tid du vill lägga upp betalningen.

Kursinnehåll


Delkurs 1


 • Kritisk granskning av litteratur och internetbaserad fakta
 • Näringslära/näringsfysiologi
 • Energiomsättningen
 • Basalmetabolism (BMR), Fysiska aktivitetsnivån (PAL)
 • Hormornernas funktioner
 • GI (glykemiskt index) GL (glykemisk belastning)
 • Vitaminer och mineralämnen
 • Antioxidanter, fria radikaler och kosttillskott
 • Matspjälkningen
 • Kostens påverkan på tarmfloran
 • Antiinflammatorisk kost
 • Hälsa och livsstil
 • Ätstörningar
 • Förebyggande av kostrelaterade sjukdomar
 • Idrottsnutrition. Grundläggande kunskaper i kost och träning
 • Idrottens roll på samhällsnivå


Delkurs 2


 • Olika mätmetoder för en hälsosam vikt
 • Samtalsmetodik/Motiverande samtal i praktiken
 • Genomgång av kostdataprogram
 • Genomförande av matdagbok
 • Näringsvärdesberäkningar och kostanalys
 • Praktiska fallstudier med kostupplägg för viktminskning och prestationshöjning


Delkurs 3


 • Livsmedelskunskap
 • Tillämpad näringslära
 • Näringsdeklarationer och näringsinnehåll på livsmedelsprodukter
 • Modedieter, GI, 5:2-dieten och LCHF
 • Utställningar, praktiska övningar med tillämpning av teoridelen


Utbildningen innehåller kundfall med praktiska övningar, fingerade klienter, för att göra dig så väl förberedd som möjligt till att börja arbeta som Kostrådgivare direkt efter slutförd utbildning!Litteratur till Kostrådgivarutbildningen


För att kunna genomföra Kostrådgivarutbildningen krävs att ni har tillgång till den obligatoriska litteraturen. Vi lämnar även förslag på frivillig referenslitteratur för de som vill fördjupa sig ytterligare inom området!


Obligatorisk litteratur:Litteraturen införskaffas av eleven på egen hand.


Referenslitteratur:


 • Kostrådgivarens handbok. Faktabok för att driva egen verksamhet, Andra upplagan. Berit Bergklint, Jannette Grahn Vera, Kristine Arhage, Maria Åhman Persson, Vulkan förlag, 2019. 
  Kostrådgivarens handbok: Faktabok för att driva egen verksamhet (vulkanmedia.se).
 • Din Hälsoguide - Vitaminer, Mineraler & Antioxidanter

  Berit Bergklint, Kristine Arhage, Maria Å Persson, Petra Johansson, Vulkan förlag, 2021. 

  https://www.vulkanmedia.se/din-halsoguide-vitaminer-mineraler-antioxidanter/

 • Dietkompassen: vetenskapen visar vägen. Malin Attefall, Natur & Kultur Allmänlitteratur, 2020.

  • Motiverande samtal och behandling vid övervikt och fetma. Barbro Holm Ivarsson, Liselotte Kuehn Krylborn, Sofia Trygg Lycke, Gothia, 2013.
  • Näringslära för högskolan. C Berg, L Ellegård, C Larsson, Liber AB, 2021.  Examination

  Examinationstillfällena sker löpande på Lärcentra, bibliotek, högskolor eller skolor i olika delar av landet, efter att du själv bokat in en tid. Eventuella avgifter som tas ut vid tentamenstillfället bekostas av studenten. (Vi kan även erbjuda en digital tentamen att genomföra hemifrån om så krävs.)


  Vid omtentamen tas en administrationsavgift ut på

  375 kr (inkl.moms).


  Efter kursens slut och godkänd tentamen, med minst

  70 % rätt, ges diplom/licens samt kursbevis på slutförd utbildning!  Diplom/licens

  Efter kursens slut och godkänd tentamen, med minst 70% rätt, ges kursbevis samt diplom/licens på slutförd utbildning. Även de teoretiska och praktiska uppgifterna ska vara genomförda innan du blir godkänd på utbildningen!


  Diplomet och licensen är ett bevis på att du genomfört en kvalificerad utbildning innehållande både teoretiska och praktiska moment. (Utbildningen är även godkänd av Kroppsterapeuternas yrkesförbund).


  Avgift för diplom, kursbevis och licens är 800 kr (exkl. moms) 1.000 kr (inkl. moms). Mot en avgift på ytterligare 400 kr (exkl. moms) 500 kr (inkl. moms) erbjuds diplom på engelska för internationellt bruk.


  Avgiften för diplom/licens tas ut i samband med

  tentamenstillfället!