Allergi informatör

Distansutbildning

Bildkälla: Istock

Allergier ökar allt mer i vårt samhälle både bland barn och bland vuxna. I och med att allt fler av befolkningen är drabbade så krävs kontinuerlig kompetensutveckling av de som arbetar med berörda målgrupper.


På utbildningen går vi igenom de olika födoämnesallergierna och hur du på bästa sätt kan göra kosten så säker som möjligt för de som är drabbade. Du får också lära dig hur du kan undvika kontaminering och förhindra allergianfall.
Utbildningen vänder sig till

 • Dig som arbetar i kök, förskola eller skola och behöver en fördjupad kompetens inom området, för att arbeta på ett säkert sätt, ut mot berörda grupper.
 • Dig som arbetar som egen företagare inom hälso-området och vill bredda dina kunskaper.
 • Dig som privatperson med en nära anhörig som lider av födoämnesallergier, eller om du bara vill ha en bredare kunskap inom området.
Kursupplägg

Utbildningen är framtagen av kostexperter med hög kompetens inom området och med lång erfarenhet av att kompetensutveckla personal som arbetar ut mot berörda grupper. Utbildningen bygger på vetenskapligt förankrad forskning och omfattar både teoretiska och praktiska moment, med olika kundfall, vilket gör er väl rustade för att arbeta ut mot berörda grupper direkt efter slutförd utbildning.


Under hela utbildningen får ni stöd och vägledning av kompetent och erfaren lärare som ger snabb återkoppling på era frågor.


Korrespondensen till läraren sker via mail!


För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling.
Kursledare

Kursledarna på utbildningen är legitimerade dietister. De har hög kompetens gällande olika födoämnesallergier och håller kontinuerligt i utbildningar inom området för berörda yrkesgrupper.
Bildkälla: Shutterstock

Förkunskaper

Det är en fördel att ha gymnasiekompetens, om du ska kunna följa med på kursens nivå, men inga formella förkunskaper krävs. Det viktigaste är att du har ett stort intresse inom området.


 

Omfattning

Utbildningen omfattar ca 32 studietimmar (4 dagars heltidsstudier) men du har upp till  6 månader på dig att slutföra kursen.


Du väljer själv om du vill studera på heltid eller deltid och om du vill studera på dagtid, kvällar eller helger.Efter utbildningen

Du har nu en fått en fördjupad kompetens för att arbeta på

ett säkert sätt med mathållning för födoämnesallergiker. Du har nu även kompetens för att informera om födoämnesallergier ut mot berörda grupper.

Recension

Allergi informatör

Halla Afram, Stockholm

Kokerska


Allergi informatör – födoämnesallergier och kostbehandling.


Jag tycker kursen var jättebra och jag fick lära mig mycket mer än jag trodde jag skulle göra. Jag tycker att det var jättebra att det även ingick praktiska övningar och att det inte bara var att läsa böcker. Litteraturen och de olika länkarna som ingick att vi skulle läsa gav väldigt mycket. Även MI-motiverande samtal var jättebra att få insikt i. Det var även roligt med de praktiska övningarna där man fick gå ut i butik och leta reda på olika saker. Det är alltid roligt med sådana uppgifter, inte bara läsa i böcker och svara på frågor. Jag tyckte supporten var bra och jag fick bra kommentarer som jag hade lätt att förstå.


Mitt mål med utbildningen var att höja min kompetens som kokerska, vilket jag nu har gjort. Mina framtidsplaner är att fortsätta kompetensutveckla mig inom området.Videopresentation av utbildningen

Distansutbildning

Fördelarna med att läsa på distans är att du väljer själv när på dygnet du vill studera, på dagtid, kvällar eller helger. Du behöver inte heller lägga några ytterligare kostnader för rese- och boendekostnader på någon kursort då du studerar hemifrån.


Kursstart

2022 ht: 29/8, 26/9, 31/10, 28/11, 12/12

2023 vt: 30/1, 27/2, 27/3, 24/4, 29/5, 26/6

2023 ht: 28/8, 25/9, 30/10, 27/11, 11/12


I mån av plats har vi även löpande antagning på utbildningen!


Pris

2.496 kr (exkl. moms) 3.120 kr (inkl. moms).


Efter kursens slut och godkända uppgifter ges ett kursintyg på slutförd utbildning! Avgift för kursintyg,  500 kr (inkl.moms).För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling!
Studiefinansiering

Du har även möjlighet att läsa utbildningen genom finansiering. Tillsammans med vår samarbetspartner, Svea Ekonomi, kan vi erbjuda delbetalning, räntefritt på upp till 12 mån. Du väljer själv på hur lång tid du vill lägga upp betalningen.


Kursinnehåll


 • Allergiers uppkomst
 • Symptom och reaktioner
 • Diagnostisering
 • Vanliga livsmedelsallergier och intoleranser
 • Allergier i förskola/ skola
 • Märkning
 • Samtalsmetodik/Motiverande samtal i praktiken
 • Praktiska övningarLitteratur


Obligatorisk litteratur:Litteraturen införskaffas av eleven på egen hand.


Referenslitteratur: